A Lingam szó a férfiasság legmélyebb lényegét ragadja meg. India szent nyelvéből, a szanszkritból származik, jelentése: jádebot, lótusz-kard, a fény botja, fényoszlop.

 Magában foglalja a tiszteletet, a megbecsülést, az értékelést és a szeretetteljes odafordulást, más energiákat ébresztünk és más tudatállapotot hívunk elő vele, mint a farok, a pénisz vagy a kéjrúd elnevezéssel.

A Lingam masszázs szent és gyógyító folyamat, még akkor is, ha a szexualitás területéhez tartozik. Megnyilvánul benne a Lingam szeretete és tisztelete.

A férfi szexualitás erejének felfedezése és elfogadása független a potenciáltól és az erekciótól. Nincs jelentősége, hogy a masszázs fogadója fiatal vagy idős, potens vagy impotens, szexuálisan tapasztalt vagy tapasztalatlan.

A Lingam masszázs arra törekszik, hogy a férfi tudatos kapcsolatot alakíthasson ki a saját férfiasságával.
A Lingam masszázs célja első sorban nem az izgalom keltés.
Kísérő jelensége lehet a nemi vágy, de maga a masszázs nem erről szól. Ez a masszázs egy ajándék, méghozzá különleges ajándék a nő részéről, amellyel kimutatja a férfi, Síva iránti jóindulatát  és tiszteletét.

A Lingam a férfi varázsvesszője, éppen ezért szeretetteljes odafigyelésre van szüksége, különben elveszíti az életerejét. Ha tisztelettel, szeretettel fordulnak felé, a szerelem művészetének és a teremtő erőnek egy új formájára tanít.

A mi kultúrkörünkben gyakran csak a kielégülés és behatolás szerveként használják, de nem szeretik és nem tisztelik. A szexualitás nagymértékben leértékelődött az egyházi dogmák hatására,  a nőt sem a titkos tudás hordozójaként tekintették, ezért a nőnek egyre nehezebbé vált tisztelni a férfit és a Lingamját. A nők gyakran féltek a Lingamtól, miután a férfiak csak a kielégülést tartották szem előtt és a nőbe is, csak a vágyuk csillapításának tárgyát látták.