Első hét

Tádászana-Hegytartás
Egyenes állóhelyzet


Kezdő szintű állópóz.

A Tadászana, tradicionálisan az ászanák gyakorlásának a kezdő és utolsó lépése.

Mivel az ember az egyetlen főemlős a bolygón, a Tadászana csak az emberre jellemző testtartás.
Ezáltal a legkevésbé stabil teremtmények is mi vagyunk, mivel a talpunkon állva, a lábfejünkkel a legkisebb támasztófelülettel rendelkezünk, a gravitációs középpontunk is a legmagasabban helyezkedik el és arányaiban a legnehezebb fejjel egyensúlyozunk.
Évek milliói alatt alakult ki a lábfejünk jelenlegi formája, amihez hozzá járult, hogy nem voltak kiépített utak, így a terepviszonyokhoz igazodtak és erősödtek meg a lábfej izmai. A technika fejlődésének hátrányait, hogy a lábfej különböző deformitását észlelhetjük több embertársunkon, de lehet saját magunkon is felfedezhetjük. A sima felületű utak és a cipők olyan kényelmet és biztonságot nyújtanak számunkra, hogy közben a mélyebben elhelyezkedő lábfejizmok elgyengülnek, a lábfej boltozatának már nincs tartása, kialakul a bokasüllyedés, közismertebb nevén a lúdtalp, de akár sarokcsontkinövéshez is vezethet.
Éppen ezért fontos az állógyakorlatok és a Tadászana napi szintű gyakorlása, hogy a lábfejünk visszanyerje erejét, alkalmazkodóképességét és természetes élénkségét. Érdemes minél többet mezítláb járnunk kint a természetben, hogy a lábunknak olykor már szokatlan terepviszonyok emlékeztessék az izomzatot, hogyan kell alkalmazkodnia a helyváltoztatáshoz.

Ellenjavallatok

Alacsony vérnyomás, fejfájás, álmatlanság és térdbetegségek esetén fokozott óvatossággal végezzük, a gyakorlat kivitelezésének ideje, ne legyen hosszabb 30 mp-nél. Menstruáció ideje alatt, csípőszéles terpeszben végezzük.

Kivitelezés

Álljunk háttal a falnak, a sarkaktól a tarkóig támaszkodjunk a falnak.
Összezárt lábbal vagy csípőszéles terpeszben álljunk. Fókuszunk a talpunkon legyen, hogy megtaláljuk az egyensúlyunkat. Mind a két lábon egyenletesen oszlassuk el a testünk súlyát. Figyeljünk, hogy a térdnek az ízületét ne feszítsük hátra. Egyvonalban legyen a boka, térd és csípő, billentsük előre a medencét, a hasunkat húzzuk be, hogy a gerinc egyenes legyen. A mellkast emeljük ki, vállakat engedjük le, a karok lazán a test mellett lógjanak, tenyérrel befelé fordítva. Az állunkat a mellkas felé irányítjuk, a nyakat, tarkót felfelé nyújtjuk, ezáltal a fejtető megemelkedik. A tekintetünkkel nézzünk előre a távolba, lazán, nyugodt hasi légzést végezzünk.
1 percig maradjunk ebben a pózban és élvezzük a testtartás nyugalmát.
Figyeljük meg a testérzeteinket. Mikor már tudatosítottuk a tartásunknak, lépjünk el a matractól két lépésnyire és újra vegyük fel a pózt, maradjunk benne 10 lassú, mély légzésvételig.
Nehezítésként a szemünket behunyhatjuk.
Megerősítő mondatokkal megtámogathatjuk az ászana lélek és szellem szintű hatásait.

Hatásai

Az állás művészetét tanítja számunkra amellett, hogy hogyan foglaljuk el a helyünket a világban.
Segít a legelterjedtebb tartáshibák felismerésében és javításában. Ilyenek, a megemelkedett vállak, a merev nyaktartás, egyenletlen testsúly elosztása a lábfejeken. Gyakorlásával megerősödik a térd, a boka, a combizmok, az alhas és a fenék. Enyhíti az isiász és a lúdtalp tüneteit. 

 

Megerősítések

Megtalálom az egyensúlyt a szabadság és a kötöttség között.
Harmóniában vagyok a körülöttem lévő emberekkel.
Tisztelettel fordulok önmagam és mások felé.
Nyitott vagyok önmagam megismerésére.
Nyitott vagyok mások megismerésére.
Kezemben tartom életem irányítását.
Nyitott vagyok a világ felfedezésére.
Egyensúlyban vagyok önmagammal.
Egyensúlyban vagyok a világgal.
Harmóniában vagyok a világgal.
Jó vagyok és még jobb leszek.
Magabiztos vagyok.
Céltudatos vagyok.